To av byens mest erfarne eiendomsmeglere har tatt pulsen på boligmarkedet ved inngangen til sommerferien. Hvordan har boligmarkedet vært så langt, og hva kan boligselgere og -kjøpere forvente ut året?
Christer Vikebø og Tom Jørgensen er Partnere i PrivatMegleren og har solgt boliger i Bergens gater i over 20 år.
De kan fortelle om et boligmarked med høy aktivitet. I skrivende stund har prisene steget 11 prosent i år, noe som gir byen landets høyeste boligprisvekst.
- Vi så for oss at markedet ville være godt, men prisene har nok steget litt mer enn vi forutså ved inngangen til året, forteller Vikebø.
Ifølge meglerne har Bergen et sterkt boligmarked med høy etterspørsel hvor de fleste boliger selges etter første visning.
- Selv om rentenedgangen er utsatt, opplever vi at folk har tro på egen økonomi. Usikkerheten er borte når det kommer til det å kjøpe og selge bolig. Folk beveger seg ut i markedet med en trygghet som manglet i forhenværende år, sier Vikebø.
Han viser til at mediene også påvirker boligmarkedet. I sterk kontrast til tidligere år skrives det nå om boligpriser som må opp.
- De skal ikke bare litt opp, men mye opp, kanskje 20-30 prosent. Vi ser i mye større grad nå enn for et år siden at boliger kuppes før første visning. Det er ofte 20-30 mennesker på visning og enkelte boliger selges langt over prisantydning, forklarer Jørgensen.
BOLIGPRISENE MÅ OPP
Bergen har lenge hatt en lavere prisvekst enn de andre byene, noe som nå har snudd.
- En økning på 11 prosent høres mye ut, men ser man på veksten siste 12 måneder er prisene «bare» opp 4,8 prosent. Det skyldes at boligprisene faller på høsten og vinteren, og man får dermed et kraftig hopp i første og andre kvartal, forklarer Vikebø.
- Boligprisene må opp dersom man skal bygge nye boliger, og nye boliger må man bygge skal det være plass til alle i byen vår, skyter Jørgensen inn.
Å bygge en ny bolig nå er dyrere enn hva det var før, og det gjør at prisene på nybygg også må opp.
- Det ser vi allerede nå på de større prosjektene. Her er det ikke urealistisk med kvadratmeterpriser som snitter på over 110-115.000 kroner pr. kvadratmeter, sier Jørgensen, og legger til:
- Det kan være litt forskjell mellom brukt og nybygg, men bruktboligprisene i Bergen må kraftig opp skal vi få fart på nybyggingen.
Effekten av det ser vi gjerne ikke nå, men kanskje først i 2025 og 2026.
- Først må det selges nok boliger i nyboligprosjektene før man kan igangsette bygging, så tar det ytterligere to år før boligene er ferdigstilt. På sikt blir det helt klart utfordrende, ifølge Vikebø.
GOD MÅNED FOR STUDENTER
Meglerne mener at selv om boligmarkedet stort sett er forutsigbart, vil vi ikke nødvendigvis oppleve et like stort fall i boligprisene i år som i fjor. Vikebø og Jørgensen tror ikke prisene skal så mye ned i andre halvår.
- Slik markedet ser ut nå, vil vi nok ha et lavere utbud av boliger denne høsten. Vi tror derfor at prisene holde seg langt bedre i år enn i fjor høst, sier Jørgensen.
Nå står studentleiligheter for tur.
Juli er en kjempemåned for kjøp og salg av studentboliger. Deretter kommer rekkehus og eneboliger igjen etter sommeren, når flertallet er tilbake fra ferie.
- Et godt råd er å legge familieboligen i markedet en uke eller to før skolestart. De fleste er tilbake i byen, men antall boliger i markedet vil fortsatt være lavt, avslutter Vikebø.