Er du som boligselgere flest så er du opptatt av å oppnå høyest mulig pris for boligen. De fleste boligselgere gjør som Forbrukerrådet anbefaler – henter inn tilbud fra flere meglere for å sammenligne. Å velge den riktige megleren, er derimot ikke alltid like enkelt.
- For oss som jobber i bransjen er det enkelt å se forskjellene mellom meglere og produkter, men jeg har full forståelse for at det er langt vanskeligere for de som skal selge bolig, forteller Christer R. Vikebø, eiendomsmegler i PrivatMegleren.
Han har lang erfaring som megler i Bergen, og gode skussmål sørger for at hans telefon gjerne ringer når en boligselger har utfordringer med å få solgt
VANLIGE FEIL
Den vanligste feilen boligselgere gjør er nok å legge for lite i valg av megler. At man lar en anbuds- tjeneste avgjøre hvilke meglere som skal hjem til deg, er et eksempel på nettopp det.
En annen «feil» er å velge megler ut fra pris på meglertjeneste eller salgssum som megler forespeiler, sier Vikebø og legger til:
Det er ingen automatikk i at den megleren som oppgir høyest salgssum, er den som oppnår høyest pris. Tilsvarende er det også slik at det å spare tusenlapper på å kutte ut litt annonsering, ofte blir svært dyrt. I dagens marked kan et ekstra bud raskt gi selgere flere hundretusener mer å rutte med.
Vikebø viser til at boligsalg er håndverk, og at det er like stor forskjell på meglere som på folk flest.
- Ønsker du en megler som faktisk selger boligen din på visning eller tenker du at meglerens viktigste oppgave er å holde prospekter og visningsliste?
Ettersom forskjellen på ulike meglere er såpass stor, mener jeg at du er tjent med å håndplukke menneskene du ønsker tilbud fra. Ikke få inn tilbud fra tilfeldige mennesker. Boligsalget ditt er for viktig til det.
Den vanligste feilen boligselgere gjør er nok å legge for lite i valg av megler.
Han er enig i at man skal hente inn tilbud fra mer enn én megler, men er klar på at det er en øvre grense.
Om du tar imot fem meglere over en tidagersperiode, har du glemt 80 prosent av det de første meglerne har fortalt deg når sistemann er inne. Plukk heller to til fire meglere og press dem gjerne sammen over et par dager. På den måten har du alt friskt i minne når du velger megler.
BOLIGSALG PÅ RESEPT
Dessverre er det ikke slik at man ved et boligsalg kan forsøke flere ulike meglere for å finne ut hvem som er best. Vel, med noen unntak: Får du ikke solgt, kan du bytte megler.
I år har jeg solgt boliger som har ligget ute gjennom andre meglere i alt fra fire uker til ett år. Det samtlige av dem har til felles, er at de etter vår gjennomgang har blitt solgt etter første visning.
Hva selgere må gjøre for å få solgt varierer.
Man skal gjøre ting så enkelt som mulig, men ikke enklere. Vår jobb er å få hver detalj helt riktig og deretter sørge for at boligen når ut til alle potensielle kjøpere, forklarer Vikebø og legger til:
- Det kan være snakk om å bytte kjøkken, legge et gulv eller ta nye bilder. Andre ganger handler det rett og slett om å ta i bruk markedsføring som når ut til flere.
TENK OVER REGNESTYKKET
Vikebø mener at de fleste er tjent med å satse på et godt resultat i dagens marked.
-Nå er det lett å spare seg til fant. Forskjellen på gode og dårlige valg når det kommer til tilrettelegging og markedsføring kan utgjøre flere hundre tusen i dagens marked.
Nettopp derfor mener han at boligselgere kan være tjent med å legge litt mer i boligsalget.
-Jeg snakker ikke om at du skal betale megleren din mer, det trenger du ikke.
Det du skal bruke penger på er å klargjøre boligen, samt velge skikkelig
annonsering, sier Vikebø og avslutter:
- Hvordan kan vi selge en bolig som har ligget usolgt i ti måneder, med høyeste bud på 5,3 millioner for 6,4 millioner etter én visning?
Det handler selvsagt om klargjøring og annonsering. Jeg tror det er viktig at den som skal selge bolig er oppmerksom på dette; at det er store forskjeller på et godt og et mindre godt meglervalg.
Christer R. Vikebø Eiendomsmegler MNEF / Partner / Regionsansvarlig Bergen