Skal du selge bolig kan noen investeringer, være svært lønnsomme i forkant. Men legg pengene i riktige valg. Noen ting bør du absolutt la være å gjøre.
Stine Larsen Sandvik har flere ganger blitt omtalt som supermegler. Tittelen henger nok sammen med at hun har oppnådd meget gode resultater for svært mange boligselgere. Kan det ha en sammenheng med at hun vet hvilke enkle grep som skal til for å gjøre boligen mer attraktiv?
- Jeg er opptatt av hva kunden sitter igjen med etter et salg. Investering i en bolig like før et salg handler om riktige prioriteringer. Noen tiltak gir ekstrem avkastning, andre investeringer er fullstendig bortkastet, sier Sandvik.
ENKEL OG EFFEKTIV OPPUSSING
Det er ikke nødvendigvis snakk om enorme forbedringer som må til, før det har en stor effekt på salgssummen. Strengt tatt er kanskje de minste grepene også de mest effektive. Det handler om å gjøre boligen tiltalende:
- Det kan være så banalt som å bytte gamle knotter på kjøkkendører med nye lær-håndtak eller å bytte baderoms-innredning. Dette er synlige og rimelige grep. Verdien av en bolig som grunnet oppussing til 5.000 kroner appellerer til en ekstra budgiver, kan absolutt gi tilbake 200.000 kroner, forteller Sandvik. Men det er selvsagt mulig å trå feil. Enkelte boligselgere går i gang med store prosjekter før et salg, men det er slett ikke alltid det gir ønsket effekt.
«KJØKKENGREPET»
En løsning som blir stadig mer vanlig i mindre leiligheter er å flytte kjøkkenet inn i stuen slik at det blir et ekstra soverom der det tidligere var kjøkken. Et grep som er svært lønnsomt.
- Et ekstra soverom betyr veldig mye. Det gjør at mange flere kan være interessert i leiligheten. Å gå fra ett til to soverom betyr også at det blir plass til en leieboer, eller gjør det enklere om et ungt par skulle bli foreldre. Det er veldig ettertraktet særlig blant studenter og førstegangskjøpere. At et slikt grep betyr mye for salgssummen, er det ingen tvil om.
- Jeg solgte en toroms som var gjort om til en treroms. Selv om stuen ble mindre og soverommene nokså små, gjorde løsningen at kjøperen kunne leie ut det ene rommet. Det har stor betydning, og det endte med at denne leiligheten gikk 300.000 kroner over prisantydning.
VÆR VARSOM MED KOSTBARE ROM
Det er ikke rent sjelden meglere får spørsmål knyttet til om man bør pusse opp kjøkken og bad. Her er det lett å trå feil. - Kjøkken og bad er de to dyreste rommene i en bolig. Helt åpenbart har tilstanden på dem mye å si for
helhetsinntrykket. Det betyr derimot ikke at man skal være ukritisk når det kommer til å pusse opp rommene før man selger. Sandvik kan gi mange eksempler på dårlige investeringer, og i mange tilfeller er disse gjort nettopp på kjøkken og bad.
- Kjøkken er viktig for boligens identitet. Man risikerer derfor at den som kjøper en bolig med nytt kjøkken ikke ønsker det kjøkkenet du har satt inn. Badet er et enda dyrere rom, og den største utfordringen her er å få igjen summen du har lagt ned i oppussingen. Den erfarne megleren anbefaler primært en annen tilnærming til sine kunder.
- I noen boliger vil det være lønnsomt å gjøre oppgraderingene. For de fleste vil det derimot være langt klokere å hente inn et anbud på badet eller kjøkkenet og presentere dette til potensielle kjøpere. Sandvik forteller at hun som megler alltid søker å finne den beste løsningen både for kjøper og selger.
VERDIEN AV RIKTIG FARGE
Langt mindre farlig er det å ta malerkosten fatt. Riktig farge kan nemlig gi godt betalt. - Vi kommer ikke unna at det vi ser på visning danner en viktig del av beslutningsgrunnlaget. Det å ta malerkosten fatt er i de fleste tilfeller derfor et rimelig og godt alternativ. Og ikke bare på innsiden.
- Hvis du har et hus med spesiell farge vil du få langt flere interessenter av å male huset i en mer moderne og dempet farge. - Det å vite nøyaktig hva man bør gjøre før et salg varierer fra bolig til bolig. Hvilke råd du mottar vil også avhenge av meglerens kompetanse. Du bør derfor avklare hvilke megler som er riktig for deg og ta kontakt i god tid før du skal selge, avslutter Sandvik.